top of page
Marjolein

Voorkomen dat je weer in een burn-out belandt: zo blijf je in balans


Je hebt hard gewerkt om te herstellen van je burn-out, en nu wil je natuurlijk voorkomen dat je opnieuw in dezelfde valkuilen trapt. Het goede nieuws is dat je nu veel beter weet waar je grenzen liggen en wat je nodig hebt om in balans te blijven. Maar hoe zorg je dat je die lessen vasthoudt, ook als het leven weer drukker wordt? In deze blog deel ik tips om een tweede burn-out te voorkomen en blijvend gezond om te gaan met stress.


Bewaak je grenzen als een leeuw(in)


Je weet nu hoe belangrijk het is om je grenzen te bewaken. Dit blijft een cruciale vaardigheid, ook als je je weer beter voelt. Leer om ‘nee’ te zeggen zonder schuldgevoel, en neem tijd voor jezelf zonder dat je je daarvoor hoeft te verantwoorden. Dit gaat niet alleen over werk, maar ook over sociale verplichtingen, familieverzoeken en zelfs je eigen hoge verwachtingen.


Plan regelmatig rustmomenten in


Een van de valkuilen na een burn-out is dat je je, zodra je weer energie hebt, vol enthousiasme op van alles stort. Maar het is essentieel om regelmatig rustmomenten in te bouwen, zelfs als je je goed voelt. Dit kunnen kleine momenten van ontspanning zijn, zoals een korte wandeling, een ademhalingsoefening of gewoon even niets doen. Zie het als een onderhoudsbeurt voor je geest.


Blijf reflecteren op je valkuilen


Je hebt waarschijnlijk een hoop geleerd over jezelf tijdens je herstel. Misschien ben je erachter gekomen dat je perfectionisme een valkuil is, of dat je de neiging hebt om te veel hooi op je vork te nemen. Blijf reflecteren op deze patronen en check regelmatig bij jezelf in hoe het met je gaat. Het helpt om af en toe met iemand te praten, zoals een coach of een vriend(in), om je bewust te blijven van wat je nodig hebt om in balans te blijven.


Stel realistische doelen


Eén van de grootste oorzaken van stress is jezelf doelen opleggen die niet haalbaar zijn. Dit kan op werkgebied zijn, maar ook privé. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en jezelf de ruimte te geven om die op een ontspannen manier te bereiken. Soms betekent dit dat je bewust kiest voor ‘goed genoeg’ in plaats van ‘perfect’. Dit is geen falen, maar een gezonde keuze.


Durf hulp te vragen


In balans blijven betekent ook dat je op tijd hulp vraagt als je merkt dat je weer dreigt vast te lopen. Dit kan bij vrienden of familie zijn, maar ook bij een coach of therapeut. Het is geen zwakte om om hulp te vragen; het is juist een teken dat je jezelf serieus neemt en op tijd wilt bijsturen. Blijf alert op signalen dat je te veel hooi op je vork neemt en schakel op tijd bij.


Conclusie


Een tweede burn-out voorkomen vraagt om bewuste keuzes en het vasthouden van de lessen die je hebt geleerd. Door trouw te blijven aan je grenzen, regelmatig rust te nemen en jezelf realistische doelen te stellen, kun je in balans blijven, zelfs als het leven weer drukker wordt. Blijf mild voor jezelf en onthoud: je welzijn staat voorop.

12 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page